вторник, 8 февраля 2011 г.

Завдання 2. Замітка на наукову тематику

 Переваги овочевої засмаги

Британський вчений дослідив, що споживаючи овочі та фрукти, можна отримати «здорову» засмагу. Дослідження, проведене доктором Іаном Стефеном в   Ноттінгемському Університеті, продемонструвало, що вживання свіжих овочів та фруктів дає навіть кращу засмагу за сонце -  шкіра набуває більш здорового та золотавого кольору.
Обличчя посередині -  природний колір шкіри, зліва - результат засмаги на сонці, справа - шкіра, збагачена каротиноїдами. Фото: Image courtesy of University of Nottingham

Усьому причина – каротиноїди (лат. carotinoida ‹ лат. carota – морква), що містяться у фруктах та овочах. Це жовті, помаранчеві чи червоні пігменти здебільшого рослинного походження, що є полінасиченими вуглеводнями, тобто органічними сполуками, що складаються з атомів вуглецю і водню. Каротиноїди є також антиоксидантами, що сприяють  поглинанню шкідливих речовин, шляхом сповільнення чи припинення окислювальних процесів в нашому організмі та нейтралізації дії активних молекул вільних радикалів. А це, в свою чергу, означає зміцнення імунної опірності організму до різноманітних вірусів та інфекцій, плюс покращення репродуктивних функцій організму. Саме  пігменти-каротиноїди і є відповідальними за насичений червоний чи жовтогарячий колір деяких фруктів та овочів, таких от, як наприклад, морква, помідори, плоди шипшини, смородини, горобини, обліпихи, актинідії та ін.
Фото: wine me up

Отже замість того, щоб пролежувати годинами на спекотному сонці заради бронзового відтінку шкіри, краще додати у свій раціон харчування побільше моркви і помідорів, - стверджує доктор Іан Стефен, котрий вже опублікував результати свого дослідження в журналі Journal Evolution and Human Behaviour (Журнал про еволюцію та людську поведінку).
Доктор Іан Стефен з Школи психології при Ноттінгемському Університеті проводив своє дослідження як одну з частин його PhD проекту (PhD – західний еквівалент нашого кандидата наук) за сприяння Брістольського Університету та Університету Св.Андрія. Він так коментує результати своїх дослідів: «Більшість людей думають, що задля покращення кольору шкіри потрібна засмага, однак наше дослідження доводить, що споживання фруктів та овочів  у великих кількостях є значно ефективнішим. Ми прийшли до висновку, що обираючи з-поміж засмаглої на сонці шкіри та шкіри, збагаченої кольором під дією каротиноїдів, люди все ж обирають другий варіант. Така шкіра виглядає значно привабливіше та має більш здоровий вигляд».

Використано матеріали:
Eating Vegetables Gives Skin a More Healthy Glow Than the Sun, Study Shows, ScienceDaily,
Біологічний словник / За ред. К.М. Ситника і В.О. Топачевського. – К., 1986; Боєчко Ф.Ф., Боєчко Л.О. Основні біохімічні поняття, визначення і терміни – К., 1993; Губський Ю.І. Біологічна хімія. – К.–Тернопіль, 2000.

1 комментарий: